Όσοι επιχειρήσαν, επισκέπτομενοι τις σχετικές ΔΟΥ, να προβούν σε άρση ακινησίας για όχημα ιδιωτικής χρήσης για το οποίο είχαν καταθέσει πινακίδες, βρέθηκαν μπροστά σε εκπλήξεις, αφού από τις αρχές του νέου έτους έχει τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία, επιβάλλοντας την ύπαρξη ασφάλειας αυτοκινήτου για άρση ακινησίας ή προσωρινή άδεια κυκλοφορίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγοί είναι πλέον υποχρεωμένοι να επιδικνύουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αφορά το παροπλισμένο αυτοκίνητο, προκειμένου να το ξαναθέσουν σε κυκλοφορία. Η ρύθμιση αυτή ισχύει τόσο για την μόνιμη άρση ακινησίας, όσο και για την αντίστοιχη προσωρινή. Για την διευκόλυνση των καταναλωτών, η εφορία οφείλει να χορηγεί φωτοτυπία της άδειας κυκλοφορίας προς κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να διευκολύνεται η διαδικασία ασφάλισης των υποψήφιων προς επανάχρηση οχημάτων. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κοινοποιήσει ιδιαίτερη οδηγία προς τις εν Ελλάδι ασφαλιστικές εταιρίες, προκειμένου η ασφάλιση των οχημάτων να είναι δυνατή με την αναγραφή ολόκληρου του 17ψήφιου αριθμού πλασίου του οχήματος και με το όνομα του ιδιοκτήτη.
Η κατάσταση περικλέται ιδιαίτερα όταν κάποιος επιχειρεί προσωρινή άρση της ακινησίας του οχήματος με σκοπό την άμεση μεταβίβαση του. Ακόμα και σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, οι εφορίες είναι υποχρέωμενες να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας μόνο με την επίδειξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου, και μάλιστα στο όνομα του τωρινού ιδιοκτήτη του οχήματος και όχι του μελλοντικού του. Υπενθυμίζουμε ότι η μικρότερη δυνατή διάρκεια ασφαλιστηρίων που προβλέπεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες, σήμερα τουλάχιστον, είναι τρεις μήνες, κάτι που δυσχαιρένει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η σχετική εγκύκλιος κοινοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013, η ουσιαστική της εφαρμογή άρχισε, για ανεξήγητους λόγους, μόλις πριν μερικές ημέρες.
Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται από αυτές τις εξελίξει οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, το όργανο μάλιστα των οποίων έχει ήδη καταθέσει σχετικό υπόμνημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε παρόμοις ενέργεις αναμένεται να προβούν και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου, όπως οι εταιρίες χρονομίσθωσης αυτοκινήτων.